Financiën & administratie

Budget voor de ‘oude dag’
Houd je administratie op orde (regel hulp vóór het nodig is)
Ontwikkel je digitale vaardigheden

Budget voor de ‘oude dag’

Waarom is dit belangrijk?

Naarmate je ouder wordt, wordt het steeds belangrijker om je financiën goed op orde te hebben. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel kunt leven en onverwachte kosten kunt dekken zonder financiële zorgen.

Wat kan je zelf doen?

Maak een overzicht van je inkomsten, uitgaven, en verwachte toekomstige kosten. Overweeg pensioenadvies in te winnen en kijk naar mogelijkheden om te besparen of extra inkomsten te genereren.

Algemene informatie over geldzaken is te vinden op: Wijzer in geldzaken

Waar kan je hulp krijgen?

Voor persoonlijk financieel advies kun je terecht bij een financieel adviseur of budgetcoach. Banken en verzekeraars bieden ook tools en rekentools aan om je budget goed te beheren.

Heb je geldzorgen dan kun je contact opnemen met: de consulent financiën van de gemeente en ook welzijnswerk biedt vaak hulp bij zorgen om geld.

Houd je administratie op orde (regel hulp vóór het nodig is)

Waarom is dit belangrijk?

Een goed georganiseerde administratie helpt om financiële problemen en gemiste betalingen te voorkomen. Het geeft je een duidelijk overzicht van je financiële situatie waardoor je beter geïnformeerde beslissingen kunt nemen.

Regel hulp

Als je gezondheid of situatie verandert, is het fijn om iemand te hebben die al bekend is met je administratie en direct kan helpen. Het geeft je rust en zekerheid, omdat je weet dat alles goed geregeld is, zelfs als je het zelf niet meer kunt doen.

Wat kan je zelf doen?

  • Wijs een persoon aan die jouw administratie kan/wil doen wanneer het jou niet meer lukt
  • Houd belangrijke documenten zoals verzekeringspolissen, bankafschriften en medische gegevens goed georganiseerd
  • Leer basisvaardigheden voor (veilig) online bankieren
  • Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven om je financiële administratie te monitoren

Waar kan je hulp krijgen?

Lokale welzijnsorganisaties of ouderenorganisaties hebben vaak vrijwilligers die kunnen helpen bij formulieren en administratie. Bij de bibliotheek kun je ook terecht voor vragen over computerzaken, de digitale overheid, DigiD of belastingdienst. Hiervoor zijn speciale inloopspreekuren. Regionale organisaties zoals Humanitas bieden hulp bij thuisadministratie: Breng samen je administratie op orde | Humantas Thuisadministratie. Neem contact op met je gemeente voor gemeentelijke ondersteuning.

Ontwikkel je digitale vaardigheden

Waarom is dit belangrijk?

  • Zelfredzaamheid: Digitale vaardigheden helpen om zelfstandig zaken te regelen, zoals online bankieren en boodschappen doen.
  • Sociale contacten: Het vergemakkelijkt het onderhouden van contact met familie en vrienden via sociale media en videobellen.
  • Toegang tot informatie: Het biedt toegang tot een breed scala aan informatie en diensten, zoals gezondheidszorg en overheidsdiensten.

Wat kan je zelf doen?

  • Volg cursussen bij de lokale bibliotheek, buurthuizen of online platforms zoals SeniorWeb.
  • Oefen regelmatig met het gebruik van computers, tablets en smartphones om vertrouwd te raken met de technologie.
  • Vraag familieleden of vrienden om hulp en begeleiding bij het leren van nieuwe digitale vaardigheden.
  • Maak gebruik van handleidingen, uitlegfilmpjes en apps die speciaal zijn ontworpen om je te helpen bij het leren van digitale vaardigheden.

Waar kan je hulp krijgen?

  • SeniorWeb: Biedt cursussen, workshops en online hulp voor ouderen die hun digitale vaardigheden willen verbeteren.
  • Bibliotheken: Veel bibliotheken bieden gratis cursussen en workshops aan voor het leren van digitale vaardigheden.
  • Gemeentelijke diensten: Gemeenten organiseren vaak activiteiten en cursussen om ouderen te ondersteunen bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden.