Sociale verbinding

Onderhoud sociale contacten
Breng jouw ondersteunend netwerk in kaart
Doe iets voor een ander

Onderhoud sociale contacten

Waarom is dit belangrijk?

Naarmate je ouder wordt, worden sociale contacten steeds belangrijker voor je welzijn. Ze bieden emotionele steun, helpen eenzaamheid te voorkomen, en houden je betrokken bij de samenleving.

Wat kan je zelf doen?

Blijf actief in je gemeenschap door lid te worden van clubs, verenigingen of vrijwilligerswerk te doen. Plan regelmatige ontmoetingen met vrienden en familie, en blijf betrokken bij activiteiten die je leuk vindt. Ook zijn er online platforms en apps waarmee je gemakkelijk in contact kunt blijven met anderen.

Waar kan je hulp krijgen?

Wijkcentra, welzijnsorganisaties en vrijwilligersgroepen kunnen je helpen om sociale contacten te leggen en te onderhouden.

Breng jouw ondersteunend netwerk in kaart

Waarom is dit belangrijk?

Naarmate je ouder wordt, is het belangrijk om een sterk ondersteunend netwerk te hebben, bestaande uit familie, vrienden, buren en professionals. Dit netwerk kan je helpen in moeilijke tijden, bij ziekte of bij dagelijkse taken.

Wat kan je zelf doen?

Identificeer mensen in je omgeving die je kunt benaderen voor hulp of steun. Bespreek je behoeften met hen en maak duidelijke afspraken over hoe zij kunnen helpen als dat nodig is.

Waar kan je hulp krijgen?

Maatschappelijk werkers en wijkteams kunnen je helpen om je ondersteunend netwerk in kaart te brengen en je doorverwijzen naar diensten die verdere ondersteuning kunnen bieden.

Doe iets voor een ander

Waarom is dit belangrijk?

Vrijwilligerswerk helpt om nieuwe mensen te ontmoeten en sociale contacten te onderhouden, wat eenzaamheid kan verminderen.

Actief blijven door vrijwilligerswerk kan bijdragen aan een betere mentale en fysieke gezondheid.

Het geeft een gevoel van voldoening en zingeving, omdat je iets kunt betekenen voor anderen en de samenleving.

Wat kan je zelf doen?

Kies vrijwilligerswerk dat aansluit bij je interesses en vaardigheden, zoals helpen in een buurthuis, maatje zijn voor een eenzame oudere, of deelnemen aan natuurbehoudprojecten.

Zoek naar vrijwilligerswerk dat past bij jouw agenda en fysieke mogelijkheden.

Volg eventueel trainingen of cursussen die je voorbereiden op het vrijwilligerswerk dat je wilt doen.

Waar kan je hulp krijgen?

De gemeente biedt vaak ondersteuning bij het vinden van passend vrijwilligerswerk door de welzijnsorganisatie of een maatschappelijk werker.