Goed voorbereid ouder worden
Waarom is aandacht voor preventieve ouderengezondheidszorg belangrijk?
In de regio van de GGD Hart voor Brabant stijgt het aantal 65-plussers van 234.799 (21% van de bevolking) in 2024 naar 312.215 (26%) in 2040. Het groeiend aantal ouderen met een zorgvraag, het langer zelfstandig thuis wonen, de toenemende druk op de formele en informele (mantel)zorg en de dubbele vergrijzing maken het noodzakelijk om samen te werken om zoveel mogelijk mensen goed voorbereid ouder te laten worden. Al helemaal als je beseft dat 80% van de 50-plussers nog helemaal niet bezig is met de voorbereiding op de oude dag.
De GGD Hart voor Brabant heeft daarom de afgelopen periode in samenwerking met ouderen en andere organisaties het concept 'Goed Voorbereid ouder worden' ontwikkeld. Over ieder deelthema en de onderliggende onderwerpen is goed nagedacht. Waarom is het belangrijk? Wat kan een oudere zelf doen en tot slot, welke hulp kan je als gemeente bieden? Zo kan je als gemeente via deze handige kapstok concreet invulling geven aan de hulpvragen van ouderen rondom goed voorbereid ouder te worden. In dit magazine lees je een algemene invulling over hoe iemand goed voorbereid ouder kan worden.
Wil je inzichtelijk krijgen welke hulp er beschikbaar is binnen jouw gemeente, wijk of kern en concreet met dit concept aan de slag gaan? Dan kunnen wij je ondersteunen om het aanbod lokaal in te kleuren.
De vijf stappen voor implementatie binnen een gemeente, wijk of kern zijn:
- Een gezamenlijk beeld van preventie creëren (met alle netwerkpartners)
- Inventariseren wie welk preventief aanbod heeft
- Analyseren van het lokale aanbod
- Aanbod passend en compleet maken
- Duurzame samenwerking en borging
Lees alles rustig door en wil je meer weten? Aarzel niet en neem contact met ons op. Wij maken graag samen gezond gewoon!